Welkom op onze webpagina Leven met PBC-PSC-AIH

Wij, mensen met een auto-immuun ziekte van de lever komen makkelijk terecht in een isolement doordat anderen niet meteen kunnen zien dat wij ziek zijn. Vaak kunnen we niet meer goed functioneren op het werk door de vermoeidheid, gebrek aan concentratie, jeuk of andere klachten. En als we het dan toch eens met onze collega's of omgeving hebben over onze lever, dan zijn we al onmiddellijk geneigd om te vermelden dat we geen drankprobleem hebben. Op deze manier verliezen we onze zelfzekerheid en voelen we ons al snel geïsoleerd. Daarom stellen we 'contacten leggen tussen lotgenoten' als een kerndoelstelling van onze vereniging. We organiseren bijeenkomsten om patiënten met een auto-immuun ziekte van de lever en hun partners, en/of andere gezinsleden samen te brengen. Tijdens zo een bijeenkomst worden ervaringen gedeeld en wordt er ook vaak gewerkt rond bepaalde thema's die gerelateerd zijn aan de ziekte. Bovendien faciliteren we via Facebook groepen ook omgevingen om lotgenoten dichter bij elkaar te brengen. Wens je graag lid te worden van onze vereniging stuur dan een mailtje naar info@pbc-psc-aih-vlaanderen.be of meld je aan via het inschrijfformulier.

Primaire Biliaire Cholangitis

PBC stond in het verleden voor Primaire Biliaire Cirrose. Maar gelukkig wordt tegenwoordig de ziekte reeds gediagnostiseerd voordat de cirrose zijn intrede heeft gemaakt. Vandaar werd de naam gewijzigd naar Primaire Biliaire Cholangitis. Het betreft een zeldzame progressieve ziekte. Lees meer...

Primaire Scleroserende Cholangitis

PSC staat voor Primaire Scleroserende Cholangitis en is een progressieve aandoening waarbij een chronische ontsteking van de grote galwegen binnen en buiten de lever littekenvorming veroorzaakt. Lees meer...


Auto Immuun Hepatitis

AIH is een auto-immuunziekte die leverontsteking veroorzaakt. (Hepatitis=lever ontsteking). Het is een Chronische ziekte wat zoveel betekent als een langdurige ziekte die regelmatig weer de kop op steekt. Deze ziekte is NIET besmettelijk zoals de naam doet vermoeden. Lees meer...

Actuele nieuwsberichten

Wandeling oostende

Na onze succesvolle wandeling in Bokrijk werd het meteen duidelijk dat zo een activiteit een schot in de roos was voor lotgenoten. We willen dit initiatief dan ook regelmatig herhalen en dit steeds in een andere provincie. Een rustige wandeling stelt jou in de gelegenheid om fijne gesprekken aan te knopen met lotgenoten die jou helemaal begrijpen. Laat deze kans zeker niet liggen. Lees hier verder...

Boosterprik voor patiënten met immuniteitsproblemen

Patiënten met een verminderde immuniteit worden de komende weken terug uitgenodigd voor een boosterprik. Deze is nodig zodat ze beter beschermd worden tegen een ernstig ziekteverloop, hospitalisatie of zelfs overlijden door COVID-19. Het gaat om personen vanaf 12 jaar, die verminderde immuniteit hebben door hun ziekte of door hun behandeling. Concreet gaat het voor ons over lever patiënten met een inflammatoire aandoening die worden behandeld met immuun-onderdrukkende medicatie (AIH patiënten).

Lees meer...

Nieuwe FB groep voor PSC lotgenoten

Enkele jaren na de oprichting van de Facebook groep voor PBC patiënten is er nu ook een Facebook groep opgestart voor PSC patiënten en familieleden. Net zoals de PBC groep is deze groep een gesloten (privé) groep. Er kunnen onderwerpen besproken worden zonder inkijk of inmenging van de buitenwereld. Nordine en Bert, die we ook kennen als bestuursleden van onze vereniging, zijn de moderators binnen deze groep. Wij hopen dat we hiermee tegemoet komen aan een verzuchting van enkele leden die destijds uitzonderlijk toegelaten werden in de PBC groep. Zij konden natuurlijk over heel wat onderwerpen meespreken, maar bepaalde onderwerpen, in bijzonder over de behandeling en diagnose zijn toch verschillend. Wij zullen gedurende de komende maanden evalueren, of dit de goede aanpak is. Waarschijnlijk zullen we de leden hierover ook interpelleren via een enquête . Het is tenslotte toch jullie groep!

UN Resolutie voor personen met een zeldzame ziekte en hun familie

UPDATE:

Het is officieel! Op 16 december om 21.12 CET is onze resolutie aangenomen!

De Algemene Vergadering van de VN heeft formeel de VN-resolutie aangenomen over het aanpakken van de uitdagingen van personen die leven met een zeldzame ziekte en hun families (PLWRD).

Dit is de allereerste VN-tekst die de meer dan 300 miljoen personen met een zeldzame ziekte (PLWRD) wereldwijd volledig zichtbaar maakt en roept op tot actie om de specifieke uitdagingen aan te pakken waarmee PLWRD en hun families worden geconfronteerd.

De resolutie wordt mede gesteund door 54 landen zonder weerga en werd bij consensus aangenomen door alle 193 VN-lidstaten.

Het document richt zich op het belang van non-discriminatie en de belangrijkste pijlers van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, waaronder gezondheid, toegang tot onderwijs en fatsoenlijk werk, armoedebestrijding, aanpak van genderongelijkheid en ondersteuning van participatie in de samenleving.

Dit is een belangrijke verschuiving in het internationale beleid die de behoeften van PLWRD stevig op de agenda plaatst van de VN en haar agentschappen (UNICEF, UN WOMEN, UNDP). Lees hier meer ...

Een gezonde wandeling

De Raad van Bestuur van de VZW organiseert op zondag 17 oktober 2021 een “gezonde” wandeling. Dit is een ideale kans voor een babbel met lotgenoten.

Samenkomst om 14.00 uur op de (gratis) parking van de Hasseltse Kinderboerderij (Putvennestraat 108 Hasselt) waar we vertrekken naar het domein van Bokrijk. Aan het kasteel van Bokrijk voorzien we een tussenstop.

Er is kans om iets te drinken in Het Koetshuis.

We vervolgen onze wandeling rond het Domein en wandelen dan ook door het gekende “Fietsen door het water” om vervolgens terug te komen aan de Kinderboerderij van Kiewit.

Wandelafstand 6 km. Lees meer...

Uitnodiging voor derde prik coronavaccin

Extra kwetsbare patiënten krijgen vanaf 14 september een uitnodiging voor een extra dosis. Dit is in ons geval voor patiënten die medicatie nemen om het immuunsysteem te onderdrukken, dus zeker een belangrijk bericht voor AIH patiënten. lees hier verder...

Enquête Facebook gebruikers

Als patiëntenvereniging vinden wij onze beide Facebook groepen heel belangrijk. Van de leden van deze groepen wilden we graag vernemen wat deze groepen voor hun betekenen en hoe we beide groepen in de toekomst nog meer op maat van de verwachtingen kunnen bijstellen wat inhoud en moderatie betreft. Aan de hand van de antwoorden op een enquête kregen we meteen een goed beeld van de huidige gebruikservaringen van de deelnemende leden. Lees hier verder

Sponsor ons via Trooper

Ook jij kan het verschil maken voor onze patiënten. Nog nooit is online aankopen zo populair geweest. Dus zonder veel moeite en helemaal gratis kan jij je steentje bijdragen. Wil je in de toekomst iets online aankopen, surf dan eerst even naar trooper.be, of klik via onze website door naar trooper.be en voltooi je aankopen. Trooper zal tijdens je verrichting een cookie mee doorsturen naar je online-shop zodat deze shop een beetje geld aan onze vereniging kan overmaken. Nog nooit was een cookie voor ons zo belangrijk. Klik hier voor meer info.


Je vindt ons ook op ...

Je kan ons volgen op Instagram. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwigheden op onze website.

Op Facebook hebben we ook een pagina. Deze pagina is toegankelijk voor iedereen en bevat nuttige informatie over onze vereniging. Door deze pagina te liken blijf je op de hoogte.

De Facebook groep PBC-PSC-AIH is een open groep, iedereen met een FB account kan deze groep bezoeken. Let wel, alle berichten staan er open voor het publiek.


De PBC Facebook groep is een besloten groep. Door op het FB logo te klikken bereik je de groep. Je kan het lidmaatschap aldaar aanvragen.


De PSC Facebook groep is een besloten groep. Door op het FB logo te klikken bereik je de groep. Je kan het lidmaatschap aldaar aanvragen.


Disclaimer

Een bezoek aan deze site kan in geen geval een medisch consult vervangen. Alle informatie die u op onze website kunt lezen, is bedoeld om de ziekten die het onderwerp zijn van onze vereniging beter te begrijpen. In elk geval mag al deze informatie er niet toe leiden dat u zelfstandig een strategie voor uw gezondheid uitzet. Al dan niet gediagnosticeerd met een ziekte die onderwerp is van onze vereniging, en zelfs als de informatie beschreven op deze site met u symptomen lijkt overeen te komen, moet u absoluut uw arts raadplegen voordat u een beslissing neemt over uw gezondheid. Hij of zij is de enige die uw medisch dossier voldoende kent om u te behandelen of door te verwijzen.